WhatsApp ei toimi? 10 ongelmaa ja ratkaisua


WhatsApp on yksi maailman suosituimmista pikaviestisovelluksista, joka tarjoaa käyttäjilleen helpon ja nopean tavan viestiä ystävien ja perheen kanssa ympäri maailmaa. Vaikka sovellus on luotettava ja tehokas, joskus sen käytössä saattaa tulla ongelmia. Jos WhatsApp ei toimi, syitä voi olla monia. Tässä artikkelissa käsitellään kymmentä yleisintä WhatsAppin käyttöön liittyvää ongelmaa ja annetaan ratkaisut niiden korjaamiseen. Näitä ongelmia voivat olla esimerkiksi yhteysongelmat, viestien lähettämis- ja vastaanottamisongelmat, päivitysongelmat ja monet muut. Lue artikkeli löytääksesi ratkaisun WhatsApp-ongelmaasi.


Lue myös:


Varmista että internet-yhteytesi toimii

WhatsAppin toiminta perustuu internet-yhteyteen, joten sen käyttämiseen tarvitaan luonnollisesti toimiva nettiyhteys.
Yleensä suomalaisissa matkapuhelinliittymissä mobiilidatayhteys on oletuksena mukana. Puhelin voi olla myös yhdistetty langattomaan Wi-Fi-verkkoon. Jos et saa WhatsApp-viestejä tai viestit eivät lähde eteenpäin, tarkista ensimmäiseksi, onko laitteesi yhdistetty internetiin. Helppo tapa varmistaa yhteyden toimivuus on esimerkiksi avaamalla joku toinen sovellus, joka vaatii internet-yhteyden, esimerkiksi Youtube, Yle Areena tai nettiselain ja verkkosivusto. Jos esimerkiksi Youtuben videot pyörivät, voit olla varma, että nettiyhteys toimii.

Jos internet-yhteytesi toimii, ongelma on jossain muualla. Skippaa seuraava kappale ja jatka lukemista, niin käymme läpi muut mahdolliset ongelman aiheuttajat ja ratkaisut.

Jos verkkoyhteys ei toimi

Jos olet yhteydessä langattomaan Wi-Fi-verkkoon, kokeile kytkeä Wi-Fi-yhteys pois päältä ja avata WhatsApp käyttäen mobiilidatayhteyttä. Jos taas käytät mobiilidatayhteyttä, yhdistä puhelin langattomaan Wi-Fiin. Näin saat vielä varmistettua, mikä yhteys ei tällä hetkellä toimi.

Jos mobiilidata ei toimi, kokeile käynnistää puhelin uudelleen. Jos taas ongelma on Wi-Fi-yhteydessä, kokeile käynnistää modeemi tai reiritin uudelleen. Jos yhteys ei uudelleenkäynnistyksen jälkeen toimi, kannattaa olla yhteydessä omaan matkapuhelin- tai laajakaistaoperaattoriin.

Onko WhatsApp kaatunut ympäri maailman?

Nyt kun olet tarkistanut, että ongelma ei ole nettiyhteydessä, kannattaa tarkistaa onko WhatsApp yleisesti kaatunut, eikä toimi muillakaan käyttäjillä. Vaikka WhatsApp on yleensä erittäin luotettava ja toimiva, katkoja palvelun toiminnassa tapahtuu ajoittain. WhatsApp on muutamia kertoja ollut jopa tuntien ajan alhaalla, joten ennen kuin omaan puhelimeen hermostuu enempää, kannattaa varmistaa, onko kyse siitä, että WhatsApp on yleisesti alhaalla.

WhatsApp on niin suosittu palvelu, että yleensä mediat julkaisevat juttuja WhatsAppin kaatumisesta melko pian ongelman tultua julki. Sosiaalinen media on myös hyvä paikka tarkistaa, mikä WhatsApin tilanne on. Voit hakea suosikki somestasi, esimerkiksi Twitteristä, Facebookista tai Instagramista julkaisuja vaikkapa aihetunnisteella #whatsappdown.

Palveluiden tilan tarkistamiseen on verkossa myös useita palveluita, kuten Downdetector, josta voit kätevästi tarkistaa ovatko muut WhatsAppin käyttäjät raportoineet ongelmista palvelun toiminnassa.

WhatsApp ei toimi? Downdetector.com

Jos näyttää siltä, että ongelma on laajempi ja myös muilla WhatsAppin käyttäjillä on ongelmia, et voi tehdä muuta kuin odottaa, että ylläpitäjä korjaa ongelman.

Onko WhatsApp ajantasalla?

WhatsApp tarjoaa säännöllisesti päivityksiä Android- ja iOS -sovelluksiinsa. Päivitykset voivat tarjota uusia ominaisuuksia tai korjata virheitä tai tietoturvaongelmia. Vaikka sovelluksesta tulee tarjolle uusi versio, vanhat versiot yleensä toimivat kuitenkin vielä pitkään uuden version ilmestymisen jälkeen. Joskus päivitys voi olla kuitenkin välttämätön sovelluksen toimivuuden kannalta.

WhatsAppin päivittäminen Android-puhelimella:

  • Avaa Play Kauppa
  • Paina omaa profiilikuvaa ylälaidassa
  • Valitse Ylläpidä sovelluksia/laitteita
  • Päivityksiä saatavilla kohdassa näkyy onko sovelluksiin saatavilla päivityksiä, jos päivityksiä löytyy, paina Päivityksiä saatavilla
  • Etsi listasta WhatsApp ja paina Päivitä

WhatsAppin päivittäminen iPhonella:

  • Avaa App Store
  • Paina omaa profiilikuvaa ylälaidassa
  • Valitse Ostetut
  • Etsi listasta WhatsApp
  • Jos WhatsAppiin on saatavilla päivitys, sen kohdalla näkyy painike Päivitä, muussa tapauksessa Avaa. Paina Päivitä

Yleensä sovellukset kannattaa pitää ajantasalla asentamalla aina uudet, tarjolla olevat sovelluspäivitykset kun niitä julkaistaan. Hyvä tapa varmistaa, että päivitykset eivät jää asentamatta, on laittaa puhelimeen automaattiset sovelluspäivitykset päälle. Voit kytkeä ne päälle alta löytyvien ohjeiden avulla.

Kytke päälle automaattiset sovelluspäivitykset

Android-laitteilla automaattiset päivitykset voi kytkeä päälle avaamalla Play Kauppa-sovelluksen, painamalla yläreunasta omaa profiilikuvaa, valitsemalla Asetukset ja Automaattiset sovelluspäivitykset. Yleisesti oletuksena Android-puhelimissa on valinta ”Vain Wi-Fi-verkon kautta”. Jos sinulla ei ole käytössä Wi-Fi-verkkoa ja matkapuhelinliittymässäsi on käytössä rajaton, lisämaksuton mobiilidata, kannattaa laittaa valinta kohtaan ”Minkä tahansa verkon kautta”.
iPhonella automaattiset päivitykset on oletuksena päällä, mutta voit varmistaa vielä asetuksen reittiä Asetukset -> App Store -> Appipäivitykset. Jos käytössä on rajaton, lisämaksuton mobiilidata, kannattaa laittaa aktiiviseksi vielä valinta Automaattiset lataukset Mobiilidata-otsikon.

iPhone automaattiset päivitykset . Android automaattiset päivitykset

Onko sinut estetty WhatsAppissa?

Jos vastaanottaja ei saa viestejäsi tai et saa vastausta viestiin, voi olla mahdollista, että kyseinen henkilö on estänyt sinut WhatsAppissa. WhatsApp ei suoraan ilmoita, että vastaanottaja on estänyt sinut, mutta voit muutamalla keinolla tarkistaa asian. Lue lisää artikkelistamme Näin voit varmistaa onko sinut estetty WhatsAppissa.

Käytäthän WhatsAppin virallista versiota?

Epäviralliset sovellukset ovat muokattuja versioita WhatsAppista, mikä tarkoittaa, että ne on kehitetty kolmansien osapuolien toimesta ja ne rikkovat WhatsAppin käyttöehtoja.

Yleisesti on suositeltavaa käyttää aina sovellusten virallista, sovelluksen kehittäjän julkaisemaa versiota, koska kolmannen osapuolen sovellukset voivat esimerkiksi varastaa datasi.

Jos käytät WhatsAppista jotain muuta, kuin virallista versiota, sovelluksen käytössä voi olla monenlaisia ongelmia. Koska nämä sovellukset rikkovat WhatsAppin käyttöehtoja, WhatsApp voi myös sulkea tilisi. Poista kolmannen osapuolen sovellus ja lataa WhatsAppin virallinen versio WhatsAppin verkkosivuilta: WhatsApp-lataus – whatsapp.com

Tarkista että sovellukselle on annettu tarvittavat oikeudet

Tarjotakseen palveluitaan WhatsApp vaatii pääsyn puhelimesi tietoihin ja ominaisuuksiin, kuten yhteystietoihin, mikrofoniin, kameraan ja sijaintiin. Jos siis kiellät luvan päästä käsiksi näihin tietoihin ja ominaisuuksiin, sovellus ei toimi tai voi toimia puutteellisesti. Sama voi tapahtua, jos annat luvan aluksi ja peruutat sen myöhemmin.

Voit tarkistaa WhatsAppille annetut oikeudet puhelimen asetuksista.
iPhonella WhatsAppin käyttöoikeuksia voi muuttaa menemällä: Asetukset -> WhatsApp.
Android-puhelimilla reitti hieman vaihtelee, mutta esimerkiksi Samsungin puhelimissa reitti on Asetukset -> Sovellukset -> WhatsApp -> Luvat. Xiaomin puhelimissa reitti on Asetukset -> Sovellukset -> Hallitse sovelluksia -> WhatsApp -> Sovelluksen käyttöoikeudet.

WhatsAppille tulisi olla annettuna ainakin alla olevan kuvan mukaiset käyttöoikeudet. Esimerkiksi lupaa Sijaintiin ei ole pakko antaa, mutta tällöin et voi jakaa omaa sijaintiasi WhatsAppissa.

WhatsApp käyttöoikeudet iPhone WhatsApp sovellusluvat Android

Onko WhatsApp-tilisi poistettu?

Jotta WhatsApp voi ylläpitää turvallisuutta, rajoittaa tietojen säilyttämistä ja suojata käyttäjien yksityisyyttä, WhatsApp voi poistaa tilisi, jos se on ollut käyttämättömänä 120 päivää. Käyttämättömyys tarkoittaa WhatsApp-sovelluksen yhteyden katkeamista yhtiön palvelimiin. Tilin aktiivisuus edellyttää Internet-yhteyttä. Jos käyttäjällä on WhatsApp avoinna laitteessaan, mutta hänellä ei ole Internet-yhteyttä, tili on inaktiivinen.

Jos tilisi on poistettu, sinun todennäköisesti täytyy kirjautua sisään sovellukseen uudelleen avatessasi sen. Tämän tapahtuessa voit rekisteröidä tilisi uudelleen kirjautumalla sisään matkapuhelinnumerollasi, ja sovellus hakee automaattisesti kaikki vanhat WhatsApp-tilin tiedot puhelimestasi.

Varmista että puhelimen aika ja päiväys on oikein

Jos puhelimen kellonaika tai päivämäärä on väärin, sovellukset saattavat toimia odottamattomalla tavalla tai eivät toimi lainkaan. Tämä johtuu siitä, että sovellukset voivat käyttää kellonaikaa tai päivämäärää esimerkiksi tietojen tallentamiseen, aikarajoitusten asettamiseen, aikaleimojen luomiseen, laskentaan tai ajastukseen. Jos nämä tiedot ovat virheellisiä, sovellukset eivät välttämättä toimi oikein. Lisäksi jotkut sovellukset voivat käyttää kellonaikaa tai päivämäärää tietojen synkronointiin muiden laitteiden kanssa tai käyttää sitä turvallisuustarkoituksiin, kuten varmistaakseen, että käyttäjän istunto on voimassa vain tietyllä ajanjaksolla. Jos nämä tiedot ovat virheellisiä, sovellus saattaa toimia väärin tai jopa lopettaa toimintansa kokonaan. Siksi on tärkeää, että puhelimen kellonaika ja päivämäärä ovat oikein.

Yleensä puhelin päivittää ajan automaattisesti verkosta. Jos kuitenkin automaattinen ajan asetus on pois päältä ja kellonaika tai päivämäärä on väärin, WhatsApp ei välttämättä toimi oikein. Kellonajan ja päivämäärän tulisi vastata nykyistä sijaintiasi.

Voit varmistaa että automaattinen ajan asetus on päällä iPhonella reittiä: Asetukset -> Yleiset -> Päivä ja aika -> Aseta automaattisesti.
Android-puhelimissa reitti asetukseen vaihtelee valmistajan mukaan. Esimerkiksi Xiaomin puhelimilla polku on: Asetukset -> Lisäasetukset -> Päivämäärä ja aika -> Käytä verkon määrittämää aikaa. Samsungin puhelimissa asetus löytyy: Asetukset -> Järjestelmä -> Päivämäärä ja aika -> Aseta aika automaattisesti.

Käynnistä sovellus uudelleen

Jos WhatsApp ei toimi edelleenkään oikein, eikä ongelmaan ole löytynyt järjellistä selitystä tai ratkaisua, sovelluksen uudelleenkäynnistäminen on aina kokeilemisen arvoinen keino yrittää saada WhatsApp toimimaan.

Huomaa että pelkkä sovelluksesta poistuminen ei sulje sovellusta, vaan WhatsApp on suljettava avoimien sovellusten ikkunasta.

iPhonella ja eleohjauksella toimivalla Android-puhelimilla avoimien sovellusten ikkunaan pääsee pyyhkäisemällä näytön alalaidasta ylöspäin. Jos Android-puhelimessasi on näytön alalaidassa näppäimet, ikkunaan pääsee painamalla neliönäppäintä. Näet pienen kuvan jokaisesta avoinna olevasta sovelluksesta. Pyyhkäise WhatsApp näytön ylälaitaa kohti. Joissakin Android-puhelimissa sovellus täytyy pyyhkäistä vasemmalle tai oikealle. WhatsApp sulkeutuu ja häviää listauksesta. Avaa nyt WhatsApp uudelleen. Toivottavasti ongelma ratkesi.

Käynnistä puhelin uudelleen

Vanha, mutta toimiva ratkaisu moniin ongelmiin on yksinkertaisesti käynnistää laite uudelleen. Puhelimissa, kuten missä tahansa tietotekniikassa järjestelmävirhe voi aiheuttaa outoa käyttäytymistä ja toimintahäiriöitä.

Android-puhelimen uudelleenkäynnistäminen

Suurin osa Android-puhelimista on helppo käynnistää uudelleen painamalla pohjassa virtanäppäintä ja valitsemalla avautuvasta valikosta Käynnistä uudelleen. Osassa Android-laitteista, kuten Samsungin puhelimilla uudelleenkäynnistys tapahtuu painamalla yhtäaikaa pohjassa virtanäppäintä ja äänenvoimakkuuden vähennysnäppäintä seitsemän (7) sekunnin ajan. OnePlussan puhelimilla taas uudelleenkäynnistys tapahtuu painamalla yhtäaikaa virtanäppäintä ja äänenvoimakkuuden lisäysnäppäintä kolmen sekunnin (3) ajan ja valitsemalla valikosta Käynnistä uudelleen.

iPhonen uudelleenkäynnistäminen

Sammuta iPhone painamalla yhtäaikaa äänenvoimakkuuden vähennysnäppäintä ja virtanäppäintä, kunnes Sammuta  -liukusäädin tulee näkyviin. Jos iPhonesi on vanhempaa mallia (6, 7, 8, SE (2. ja 3. sukupolvi)), paina sivupainiketta, kunnes Sammuta  -liukusäädin tulee näkyviin. iPhone 5 ja sitä vanhempien mallien sammuttaminen tapahtuu painamalla yläpainiketta, kunnes Sammuta  -liukusäädin tulee näkyviin.

Pyyhkäise liukusäätimestä ja käynnistä tämän jälkeen iPhone uudelleen painamalla sivu- tai yläpainiketta kunnes Apple-logo tulee näkyviin.


Toivottavasti sait artikkelin avulla WhatsApp-ongelman selvitettyä ja WhatsApp toimii nyt kuten pitääkin. Jos kuitenkaan WhatsApp ei toimi vieläkään, voit kysyä lisätietoa jättämällä kommentin. Jätäthän myös palautetta artikkelista.

5 1 ääni
Arvio käyttöohjeesta

Kysyttävää tai kommentoitavaa?

Otamme mielellämme vastaan palautetta ja kysymyksiä. Voit jättää kysymyksesi ja kommenttisi artikkelista alle.

guest

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit