Mikä on WebP-tiedosto ja miten se avataan?


WebP-tiedostomuoto ( .webp ) on uusi Googlen kehittämä tiedostomuoto, joka pienentää kuvien tiedostokokoa kuvanlaatua heikentämättä. WebP-kuvat on suunniteltu nopeuttamaan netin käyttöä ja verkkosivujen latautumista.

Koska suurin osa verkkosivujen latautuvasta sisällöstä koostuu kuvista, Google halusi luoda avoimen lähdekoodin tiedostomuodon, joka säilyttää kuvien laadun, mutta pienentää kuvien kokoa. WebP-kuvat mahdollistavat sen, että verkkosivut latautuvat nopeammin, käyttävät vähemmän verkkoyhteyttä ja säästävät erityisesti puhelimen akkua mobiilidatalla selatessa.
WebP pienentää kuvien kokoa 26% verrattuna samanlaatuisiin PNG-kuviin.

Lue myös: Näin tallennat WEBP-kuvan PNG tai JPEG-muodossa

Miten WebP-tiedostot avataan ja muokataan?

Koska WebP on Googlen kehittämä tiedostomuoto, moni ohjelma tukee jo tiedostoja. Suosituimmat selaimet Google Chrome, Firefox, Edge ja Opera osaavat näyttää WebP-kuvia. WebP-kuvien tallentaminen selaimesta tietokoneelle tapahtuu samalla tavalla kuin minkä tahansa muunkin kuvan. Esimerkiksi Google Chromella saat tallennettua kuvan tietokoneelle klikkaamalla kuvan päältä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Tallenna kuva nimellä… Tämän jälkeen valitse tiedostonimi ja kansio,  johon kuva tallennetaan ja paina Tallenna.

WebP-kuvien muokkaaminen ja avaaminen onnistuu monilla suosituilla kuvankäsittelyohjelmilla, esimerkiksi Gimpillä ja Microsoftin Paintilla. Jos kuva ei aukea suoraan kaksoisklikkaamalla, voit valita ohjelman jolla kuva avataan painamalla kuvan päältä oikealla näppäimellä ja tämän jälkeen Avaa sovelluksessa.

Kuvien muuntaminen WebP-tiedostoiksi

Voit muuntaa PNG and JPEG tiedostot .webp-muotoon käyttämällä Googlen sivuilta löytyvää työkalua. Voit lukea lisää Googlen sivuilta tästä.

Kiitos kun luit ohjeemme Mikä on WebP-tiedosto ja miten se avataan? Voit jättää mielipiteesi ja kysymykset ohjeesta kommenttikenttään.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *