Nettiyhteyden nopeuden testaaminen 1


 

Ohje internet-yhteyden nopeuden mittaamiseen.

Monesti uuden internet-yhteyden, laajakaistan tai mobiililaajakaistan hankinnan yhteydessä operaattorit ilmoittavat nettiyhteyden nopeuden pääosin maksiminopeuksina. Maksiminopeus on siis se nopeus, joka yhteydellä on mahdollisuus optimiolosuhteissa parhaimmillaan saavuttaa. Usein kuitenkin yhteyden todellinen nopeus ei ole lähelläkään enimmäisnopeutta. Jos haluat mitata internet-yhteyden juuri tämän hetkisen nopeuden, seuraa ohjeita alla. Verkossa on useita eri sivustoja, joissa voit mitata nettiyhteyden nopeuden, mutta käytämme tässä ohjeessa suosittua Speedtest-palvelua.

Laajakaistayhteyden nopeuden testaaminen

Jos käytät laajakaistaa tietokoneella, selaimella toimiva testi on helpoin tapa testata internet-yhteyden nopeus.

Sulje aluksi kaikki muut laitteet, jotka käyttävät samaa laajakaistayhteyttä. Sulkemalla muut laitteet varmistetaan se, että ne eivät kuluta laajakaistan kaistanleveyttä ja näin saadaan mahdollisimman todenmukainen yhteyden mittaustulos.

Avaa osoite http://www.speedtest.net/. Toinen hyvä osoite nopeuden testaamiseen on https://www.speedcheck.org. Sivusto hakee automaattisesti lähimmän palvelimen nettiyhdeyden nopeuden mittaamista varten.

internet-yhteyden nopeustesti
Voit tarkistaa löytyykö palvelusta sinua lähempänä olevaa palvelinta ja vaihtaa tämän mittauspisteeksi. Listan palvelimista saa näkyviin painamalla Change Server-linkkiä.

Kirjoitan tätä ohjetta Oulussa, mutta jostain syystä sivusto haki automaattisesti lähimmäksi palvelimeksi Pännäisissä sijaitsevan palvelimen (kuvassa Bennäs). Listalta löytyy kuitenkin vaihtoehtona myös Oulussa sijaitseva palvelin, joten valitsin luonnollisesti palvelimeksi sen.

Palvelimen valitseminen nopeustestiä varten

Kun olet valinnut sinua lähimmän palvelimen, paina sivun keskellä olevaa GO-painiketta.

 

Testaa verkkoyhteyden nopeus

Internet-yhteyden nopeuden mittaus kestää hetken aikaa ja kun mittaus on valmis, näet testin tulokset.

Internet-yhteyden nopeus tulokset

 

Testi mittaa yhteyden viiveen (PING), latausnopeuden (download) ja lähetysnopeuden (upload). Näistä normaalikäyttäjälle yleensä tärkeimmät tiedot on PING ja latausnopeus. Lue tästä mitä PING, download tai upload tarkoittaa käytännössä.

 

Tabletin tai puhelimen nettiyhteyden nopeuden testaaminen

Jos haluat testata puhelinliittymän tai tabletin mobiililaajakaistan yhteyden nopeuden, tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää sovelluskaupoista löytyvää Speedtest-sovellusta. Sovellus löytyy Androidille Google Play Kaupasta ja Applen laitteisiin App Storesta.

Asenna aluksi Speedtest-sovellus puhelimeen tai tablettiin. Avaa sovellus.

Puhelinliittymän netin nopeuden testaaminen

Etsi sinua lähimpänä oleva palvelin painamalla sovelluksen alalaidasta Settings, tämän jälkeen oikeasta ylälaidasta Change server ja paina valikosta lähin palvelin. Palaa tämän jälkeen aloitusnäkymään painamalla alalaidan valikosta SPEEDTEST.

Valitse palvelin netin nopeustestiä varten Palvelinlista nopeustesti

Aloita nettiyhteyden nopeuden mittaaminen painamalla BEGIN TEST.

Internet-yhteyden nopeustesti tulokset

 

Kun yhteyden testaus on valmis, näet mittaustulokset. Voit halutessasi jakaa tulokset tuttavillesi painamalla sovelluksen vasemmasta yläkulmasta SHARE.

 

 

Mitä tarkoittaa PING, download tai upload?

PING, eli viive tarkoittaa käytännössä viivettä tietokoneesi ja palvelimen välillä. Iso viive vaikeuttaa erityisesti verkkopelaamista ja muuta netin käyttöä, jossa tiedon pitää liikkua nopeasti palvelimelta tietokoneelle. Esimerkkinä jos viive on iso, verkkopelien kuva saattaa tulla myöhemmin koneesi näytölle, kuin muille pelaajille.

Latausnopeus (download) on taas nopeus, jolla tiedot latautuvat palvelimelta koneelle. Esimerkkinä jos latausnopeus on 20 Mbps, videotiedoston, jonka koko on 700 Mt lataamiseen menee 35 minuuttia.

Lähetysnopeus (upload) on vastaavasti se nopeus, jolla tiedot liikkuvat koneeltasi internettiin päin. Jos lähetät paljon isoja tiedostoja nettiyhteyden kautta, on tämä tieto tärkeä.

Kiitos että luit ohjeemme Miten testaan nettiyhteyden nopeuden?. Muista jättää kommenttisi ja palautteesi ohjeen alle kommentti-kenttään.

0 0 ääntä
Arvio käyttöohjeesta

Kysyttävää tai kommentoitavaa?

Otamme mielellämme vastaan palautetta ja kysymyksiä. Voit jättää kysymyksesi ja kommenttisi artikkelista alle.

guest

1 Kommentti
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Risto Granö

Hei. Mistähän voisi johtua kun sekä johdolla ta langattomasti Ping lukema on noin 30 keskiarvona, mutta latausnopeus muuttui johdolla lähelle viittäkymmentä, kun se oli langattomana noin 30. lähetysnopeus taas pysyi noin samana eli keskiarvo molemmilla 7 paikkeilla. Eikös Ping pitäisi kuitenkin johdolla olla parempi? Entä lähetysnopeus? Reititin meillä on ZYXEL VG3925-B10B kotiboksi.