Mitä tehdä jos puhelin varastetaan?


Vaikka olisi miten huolellinen, on aina mahdollista että puhelin varastetaan. Ympäri maailmaa, myös suomessa varastetaan lukuisia kännyköitä joka vuosi. Tässä ohjeessa kerromme miten voit varautua puhelimesi varastamiseen ja miten kannattaa toimia jos puhelimesi on jo varastettu. Jos puhelimesi on jo varastettu tai kadonnut, voit hypätä suoraan kohtaan Toimi näin jos puhelimesi on jo varastettu

Kytke puhelimen paikannus päälle

Sekä iPhoneissa, että Android-puhelimissa on toiminta, joka mahdollistaa puhelimen seurannan etänä muilta laitteilta, esimerkiksi tietokoneelta. Jos toiminto on käytössä, voit heti puhelimen katoamisen jälkeen tarkistaa missä puhelin on juuri sillä hetkellä. Voit myös tarvittaessa tyhjentää puhelimen tiedot etänä.

Android-puhelimen paikannus

Android-puhelimissa on toiminto nimeltä Paikanna puhelin (Find My Device). Toiminto löytyy puhelimesta seuraavaa reittiä: Asetukset -> Google -> Tietoturva -> Paikanna puhelin. Varmista että toiminto on kytketty päälle (liukukytkin näytön yläreunassa). Voit paikantaa puhelimen esimerkiksi tietokoneella kirjoittamalla Google-hakuun ”etsi puhelimeni”. Hakutulosten yläreunassa näkyy kartta, jossa näkyy puhelimesi sijainti. Jos et ole kirjautuneena samalle Google-tilille kuin kadonnut puhelin, kirjaudu sisään Googleen.

iPhonen paikannus

Applen laitteissa jäljittäminen onnistuu Find My iPhone-toiminnon avulla.
Seuraavaa reittiä pitkin voit varmistaa että toiminto on käytössä: Asetukset -> oma Apple ID (oma nimi) -> iCloud asetukset. Varmista että Find My Iphone on käytössä.

Kun toiminto on käytössä, voit paikantaa iPhonesi iCloudin kautta.

Käytä vahvaa salasanaa

Puhelimen näytön lukituksessa kannattaa käyttää vahvaa salasanaa tai kuviota. Salasanaan kannattaa sisällyttää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja ainakin yksi erikoismerkki.

Vaihtoehtoisesti hyvä näytön lukituksen avaamistapa on sormenjälkilukija tai kasvojentunnistus. Kun kytket jomman kumman näistä käyttöön, ulkopuolisen on käytännössä mahdotonta avata puhelinta.

Piilota ilmoitukset puhelimen aloitusnäytöltä

Jos et halua että puhelimen ilmoitukset näkyvät lukitun puhelimen näytöllä, ilmoitukset voi piilottaa. On myös tietoturvan kannalta huono asia, jos esimerkiksi puhelimen vienyt varas näkee puhelimeen lähetetyt viestit.

Android-laitteilla ilmoitusten piilottaminen onnistuu seuraavaa reittiä: Asetukset -> Sovellukset ja ilmoitukset -> Ilmoitukset -> Lukitusnäytöllä. Voit nyt valita piilotetaanko ilmoitukset kokonaan vai näytetäänkö ilmoitus, mutta ilmoituksesta piilotetaan arkaluontoinen sisältö.

iPhonella ilmoitusten piilottaminen onnistuu avaamalla Asetukset ja tämän jälkeen ilmoitukset.

Varmista että puhelimen tiedot on tallessa pilvipalvelussa

Puhelimen katoaminen harmittaa huomattavasti vähemmän, jos tiedät kuitenkin että puhelimen tiedot, kuten valokuvat ja yhteystiedot ovat tallessa. Kun tiedot on varmuuskopioitu pilveen, voit huoletta tyhjentää puhelimen Androidin Paikanna puhelin tai iPhonen Find My iPhone-toiminnon avulla.

Android-laitteilla pilvipalveluun synkronoinnin saa päälle seuraavaa reittiä: Asetukset -> Tilit -> Google (oma Google-tili) -> Tilin synkronointi. Voit nyt valita mitkä tiedot synkronoidaan automaattisesti Google-tilin kanssa. Kun tiedot on synkronoitu Google-tilin kanssa, saat palautettua tiedot esimerkiksi uuteen puhelimeen kirjautumalla omalle Google-tilillesi ja kytkemällä synkronoinnin päälle.

iPhonella iCloud synkronointi kytketään päälle seuraavasti: Asetukset -> oma Apple ID (oma nimi) -> iCloud asetukset -> iCloud varmuuskopiointi.

Nämä yllä luetellut toimenpiteet tekemällä pidät tietosi tallessa ja pienennät huomattavasti riskiä siitä, että puhelimen vienyt varas pääsee käsiksi tietoihisi.


Toimi näin jos puhelimesi on jo varastettu

  • Ensimmäiseksi kannattaa yrittää paikantaa puhelin Paikanna puhelin tai Find My iPhone-toiminnon avulla.
  • Jos puhelinta ei löydy tai tiedät että se on varastettu, kannattaa puhelimen tiedot tyhjentää. Tyhjentäminen onnistuu samalta sivustolta kuin puhelimen paikantaminenkin.
  • Ilmoita omalle operaattorillesi, että puhelimesi on varastettu ja sulje liittymä. Voit estää liittymän käytön myös operaattorien itsepalvelusivustoilla, esimerkiksi Elisan OmaElisa-palvelussa.
  • Vaihda tiliesi salasanat. Varmuuden vuoksi on hyvä vaihtaa Google-tilin, sähköpostien ja muiden tärkeiden tunnusten salasanat.
  • Tee rikosilmoitus. Jos olet varma, että puhelimesi varastettiin, kannattaa tehdä rikosilmoitus. Vaikka on epätodennäköistä, että saat puhelintasi koskaan takaisin, rikosilmoituksesta on se etu, että voit saada korvauksen varastetusta puhelimesta kotivakuutuksestasi.

Kiitos että luit ohjeemme Mitä tehdä jos puhelin varastetaan? Toivottavasti ohjeesta oli apua. Voit jättää palautteesi alle kommenttikenttään.

4 2 ääntä
Arvio käyttöohjeesta

Kysyttävää tai kommentoitavaa?

Otamme mielellämme vastaan palautetta ja kysymyksiä. Voit jättää kysymyksesi ja kommenttisi artikkelista alle.

guest

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit