Lukitun Android-puhelimen tai tabletin avaaminen


Unohditko puhelimen tai tabletin salasanan, pin-koodin tai näytön lukituksen kuvion?

Kun otat Android-puhelimen tai tabletin käyttöön, laite pyytää luomaan pin-koodin, salasanan tai kuvion näytön lukitusta varten. Jos unohdat asettamasi avauskoodin, puhelinta tai tablettia ei tarvitse hävittää. Tässä ohjeessa käymme läpi muutaman eri tavan, joilla voit avata lukituksen ja saada puhelimesi taas käyttöön. Alla puhutaan pääosin puhelimesta, mutta voit avata lukitun Android-tabletin samoilla menetelmillä.

Mitä uudempi Android-versio puhelimessa on, sitä vaikeampaa lukitun puhelimen avaaminen on, mutta jos muistat puhelimeen liitetyn Google-tilin käyttäjätunnuksen ja salasanan, on avaaminen aina kuitenkin mahdollista.

Lukitun puhelimen avaaminen (Android 4.4 ja vanhemmat)

Vanhemmissa Android-versioissa on sisäänrakennettu ominaisuus näytön lukituksen avaamiseen.

Kun näyttö on lukittu, syötä salasana, pin-koodi tai kuvio väärin viisi kertaa. Tämän jälkeen puhelin kysyy ”Unohditko salasanasi?”, ”Unohditko pin-koodin?” tai ”Unohditko kuvion?”. Paina linkkiä, jonka jälkeen puhelin pyytää kirjautumaan Google-tunnuksillasi. Syötä Google-tilin käyttäjätunnus ja salasana, jonka jälkeen pääset taas käyttämään puhelinta.

Lukitun puhelimen avaaminen (Android 5.0 ja uudemmat)

Vanhempien Android-puhelinten unohtuneen salasana, pin-koodin tai kuvion ohittaminen oli helppoa, mutta valitettavasti Google poisti yllä kerrotun ominaisuuden Android 5.0-versiosta lähtien. Ominaisuuden poistamisen taustalla on Googlen tavoite parantaa laitteiden tietoturvaa ja estää esimerkiksi varasta pääsemästä käsiksi puhelimen tietoihin ilman oikeaa pin-koodia, salasanaa tai kuviota. Tämä on tietysti jalo ajatus, mutta jos olet unohtanut puhelimen salasanan, on puhelimen näytön lukituksen avaaminen huomattavasti vaikeampaa.

Jos olet aiemmin ottanut käyttöön Smart Lock-ominaisuuksia puhelimellasi, tämä voi olla helpoin tapa avata lukittu puhelin. Smart Lock on Android-laitteiden ominaisuus, jonka avulla voit määrittää puhelimen näytön lukituksen pysymään avoimena tietyissä paikoissa, tiettyjen laitteiden lähettyvillä tai esimerkiksi kun silloin kun puhelin on yhdistettynä tiettyyn langattomaan verkkoon. Eli jos olet aiemmin määrittänyt puhelimen lukituksen pysymään avoimena esimerkiksi kotiverkossasi, siirry verkon kantaman alueelle. Tai jos olet määrittänyt puhelimen pysymään avoimena työpaikalla, saat lukituksen avattua menemällä työpaikallesi.

Seuraava mahdollisuus mikä kannattaa tarkistaa, on puhelimen tai tabletin valmistajan omat palvelut lukitun tai kadonneen laitteen avaamiseen ja etsimiseen. Esimerkiksi Samsungilla on Find My Mobile-verkkosivusto, jonka kautta voit avata lukitun puhelimen. Jotta pääset hallinnoimaan puhelinta tai tablettia verkkosivun kautta, on laitteelle oltava aiemmin kirjauduttu Samsung Account-tunnuksilla.

Viimeinen vaihtoehto: Palauta puhelin tehdasasetuksille

Jos aiemmista keinoista ei ole apua ja puhelin on lukittu edelleen, viimeinen mahdollisuus saada puhelin taas käyttöön on palauttaa laite tehdasasetuksille. Tämä on siinä mielessä ikävä keino, että menetät samalla kaikki puhelimen tiedot, joita ei ole varmuuskopioitu. Jos et ole erityisesti kiinnittänyt huomiota varmuuskopiointiin, todennäköisesti kuitenkin suurin osa tiedoistasi on synkronoitu automaattisesti Google-tilillesi, eli saat palautettua myöhemmin yhteystiedot, sähköpostit ja jopa valokuvat pelkästään kirjautumalla omalla Google-tilille.

Puhelimen mahdollinen muistikortti kannattaa varmuuden vuoksi poistaa ennen tehdasasetusten palauttamista, että kaikki siellä olevat tiedot eivät katoa.

Kun puhelin palautetaan tehdasasetuksille, myös näytönlukituksen salasana, pin-koodi tai kuvio nollaantuu, eli saat taas lukitun puhelimen käyttöön.

Puhelimen palauttaminen tehdasasetuksille Android Device Managerin avulla

Jos olet aiemmin ottanut käyttöön laitteellesi Android Device Managerin, kirjaudu omilla Google-tunnuksillasi osoitteeseen https://www.google.com/android/devicemanager. Näet listan kaikista laitteistasi, joihin on kirjauduttu Google-tililläsi. Paina laitetta, jonka salasanan, pin-koodin, tai kuvion olet unohtanut ja valitse avautuvista vaihtoehdoista ”Tyhjennä”.

Android Device Manager

Sivusto varoittaa:

Tyhjennetäänkö kaikki tiedot?

Tämä palauttaa laitteen tehdasasetukset. Sovelluksesi, valokuvasi, musiikkisi ja asetuksesi poistetaan. Kun laitteen tiedot on tyhjennetty, Android Device Manager ei enää toimi. Tämä palautus on pysyvä. Emme ehkä pysty tyhjentämään laitteessa olevan SD-kortin sisältöä. Jos laite on offline-tilassa, tehdasasetusten palautus suoritetaan, kun laite on taas verkossa

Unohtunut puhelimen salasana

Tyhjennä tiedot, jonka jälkeen puhelin käynnistyy uudelleen ja pääset valitsemaan uuden pin-koodin, salasanan tai kuvion näytön lukitsemiseen.

 

 

Puhelimen palauttaminen tehdasasetuksille näppänyhdistelmällä

Vaikka et olisi aiemmin ottanut Google Device Manageria käyttöön, voit kuitenkin palauttaa puhelimen tehdasasetuksille.

Jokaisessa Android puhelimessa ja tabletissa on valmiiksi ohjelmoitu näppäinyhdistelmä, jonka avulla puhelimen voi palauttaa tehdasasetuksille. Kun palautat puhelimen tehdasasetuksille, puhelin palautuu tehdasasetusten nimen mukaisesti samaan tilaan kuin tehtaalta tullessa. Jos olet unohtanut näytön salasanan, pääset syöttämään uuden kun puhelin on nollautunut. Painamalla tiettyä näppäinyhdistelmää, pääset käsiksi ”Recovery menuun”, josta voit tyhjentää puhelimen tiedot ja palauttaa tehdasasetukset. Recovery menussa ei ole käytössä kosketusnäyttöä, vaan valikoita selataan äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimillä.

Puhelimen palauttaminen tehdasasetuksille näppäinyhdistelmää käyttämällä tapahtuu seuraavasti:

 • Sammuta aluksi puhelin
 • Käynnistä puhelin käyttämällä puhelimesi ”factory reset”-näppäinyhdistelmää. Näppäinyhdistelmissä on pieniä eroja eri valmistajien välillä, mutta yleensä kuitenkin saman valmistajan puhelimissa näppäinyhdistelmä on sama. Alla esimerkkejä yleisimpien puhelinmallien näppäinyhdistelmistä:
  OnePlus 5: paina virta- ja äänenvoimakkuuden vähennys-painikkeita yhtäaikaa, niin kauan että OnePlussan logo tulee näkyviin ja häviää.
  Samsung Galaxy A3 ja Galaxy S7: paina yhtäaikaa koti + virta + äänenvoimakkuuden lisäys-näppäimiä kunnes Samsungin logo tulee näkyviin ja häviää.
  Huawei P10 ja Honor 9:  paina yhtäaikaa virta- ja äänenvoimakkuuden lisäys-painikkeita niin kauan, että Huawein logo tulee näkyviin.
  LG V10 ja K10: paina yhtäaikaa virta- ja äänenvoimakkuuden vähennys-painikkeita. Kun näet LG:n logon, päästä irti virtanäppäimestä hetkeksi ja paina virtanäppäin uudelleen pohjaan, samalla kun painat kokoajan äänenvoimakkuuden vähennys-painiketta pohjassa.
 • Selaa äänenvoimakkuus näppäimillä valikosta kohta ”wipe data/factory reset”. Tehdasasetusten palautus voi olla myös hieman eri nimellä valikossa eri puhelinmerkeillä. Voit valita vaihtoehdon valikosta virtanäppäimellä.
 • Uudemmilla Android-versioilla puhelin saattaa pyytää puhelimeen liitetyn Google-tilin käyttäjätunnusta ja salasanaa ennen tehdasasetusten palauttamista. Tällä estetään esimerkiksi varasta tyhjentämästä puhelinta ja ottamasta sitä uudelleen käyttöön. Puhelimen avauskoodia ei tarvitse kuitenkaan muistaa.

Uudemmat Android puhelimet ja tabletit toimivat monella tapaa samalla tavalla kuin iPhonet ja iPadit. Jos unohdat lukitusnäytön avauskoodin, laite täytyy palauttaa tehdasasetuksille sen uudelleen käyttöönottamiseksi.

Toivottavasti sait tämän ohjeen avulla lukitun puhelimesi tai tablettisi käyttöön. Jätä mielipiteesi ja kysymyksesi alle kommentti-kenttään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *