Lukitun Android-puhelimen tai tabletin avaaminen 45Unohditko puhelimen tai tabletin salasanan, pin-koodin tai näytön lukituksen kuvion?

Kun otat Android-puhelimen tai tabletin käyttöön, laite pyytää luomaan pin-koodin, salasanan tai kuvion näytön lukitusta varten. Jos unohdat asettamasi avauskoodin, puhelinta tai tablettia ei tarvitse hävittää. Tässä ohjeessa käymme läpi muutaman eri tavan, joilla voit avata lukituksen ja saada puhelimesi taas käyttöön. Alla puhutaan pääosin puhelimesta, mutta voit avata lukitun Android-tabletin samoilla menetelmillä.

Mitä uudempi Android-versio puhelimessa on, sitä vaikeampaa lukitun puhelimen avaaminen on, mutta jos muistat puhelimeen liitetyn Google-tilin käyttäjätunnuksen ja salasanan, on avaaminen aina kuitenkin mahdollista.

Lukitun puhelimen avaaminen (Android 4.4 ja vanhemmat)

Vanhemmissa Android-versioissa on sisäänrakennettu ominaisuus näytön lukituksen avaamiseen.

Kun näyttö on lukittu, syötä salasana, pin-koodi tai kuvio väärin viisi kertaa. Tämän jälkeen puhelin kysyy ”Unohditko salasanasi?”, ”Unohditko pin-koodin?” tai ”Unohditko kuvion?”. Paina linkkiä, jonka jälkeen puhelin pyytää kirjautumaan Google-tunnuksillasi. Syötä Google-tilin käyttäjätunnus ja salasana, jonka jälkeen pääset taas käyttämään puhelinta.

Lukitun puhelimen avaaminen (Android 5.0 ja uudemmat)

Vanhempien Android-puhelinten unohtuneen salasana, pin-koodin tai kuvion ohittaminen oli helppoa, mutta valitettavasti Google poisti yllä kerrotun ominaisuuden Android 5.0-versiosta lähtien. Ominaisuuden poistamisen taustalla on Googlen tavoite parantaa laitteiden tietoturvaa ja estää esimerkiksi varasta pääsemästä käsiksi puhelimen tietoihin ilman oikeaa pin-koodia, salasanaa tai kuviota. Tämä on tietysti jalo ajatus, mutta jos olet unohtanut puhelimen salasanan, on puhelimen näytön lukituksen avaaminen huomattavasti vaikeampaa.

Jos olet aiemmin ottanut käyttöön Smart Lock-ominaisuuksia puhelimellasi, tämä voi olla helpoin tapa avata lukittu puhelin. Smart Lock on Android-laitteiden ominaisuus, jonka avulla voit määrittää puhelimen näytön lukituksen pysymään avoimena tietyissä paikoissa, tiettyjen laitteiden lähettyvillä tai esimerkiksi kun silloin kun puhelin on yhdistettynä tiettyyn langattomaan verkkoon. Eli jos olet aiemmin määrittänyt puhelimen lukituksen pysymään avoimena esimerkiksi kotiverkossasi, siirry verkon kantaman alueelle. Tai jos olet määrittänyt puhelimen pysymään avoimena työpaikalla, saat lukituksen avattua menemällä työpaikallesi.

Seuraava mahdollisuus mikä kannattaa tarkistaa, on puhelimen tai tabletin valmistajan omat palvelut lukitun tai kadonneen laitteen avaamiseen ja etsimiseen. Esimerkiksi Samsungilla on Find My Mobile-verkkosivusto, jonka kautta voit avata lukitun puhelimen. Jotta pääset hallinnoimaan puhelinta tai tablettia verkkosivun kautta, on laitteelle oltava aiemmin kirjauduttu Samsung Account-tunnuksilla.

Viimeinen vaihtoehto: Palauta puhelin tehdasasetuksille

Jos aiemmista keinoista ei ole apua ja puhelin on lukittu edelleen, viimeinen mahdollisuus saada puhelin taas käyttöön on palauttaa laite tehdasasetuksille. Tämä on siinä mielessä ikävä keino, että menetät samalla kaikki puhelimen tiedot, joita ei ole varmuuskopioitu. Jos et ole erityisesti kiinnittänyt huomiota varmuuskopiointiin, todennäköisesti kuitenkin suurin osa tiedoistasi on synkronoitu automaattisesti Google-tilillesi, eli saat palautettua myöhemmin yhteystiedot, sähköpostit ja jopa valokuvat pelkästään kirjautumalla omalla Google-tilille.

Puhelimen mahdollinen muistikortti kannattaa varmuuden vuoksi poistaa ennen tehdasasetusten palauttamista, että kaikki siellä olevat tiedot eivät katoa.

Kun puhelin palautetaan tehdasasetuksille, myös näytönlukituksen salasana, pin-koodi tai kuvio nollaantuu, eli saat taas lukitun puhelimen käyttöön.

Puhelimen palauttaminen tehdasasetuksille Android Device Managerin avulla

Jos olet aiemmin ottanut käyttöön laitteellesi Android Device Managerin, kirjaudu omilla Google-tunnuksillasi osoitteeseen https://www.google.com/android/devicemanager. Näet listan kaikista laitteistasi, joihin on kirjauduttu Google-tililläsi. Paina laitetta, jonka salasanan, pin-koodin, tai kuvion olet unohtanut ja valitse avautuvista vaihtoehdoista ”Tyhjennä”.

Android Device Manager

Sivusto varoittaa:

Tyhjennetäänkö kaikki tiedot?

Tämä palauttaa laitteen tehdasasetukset. Sovelluksesi, valokuvasi, musiikkisi ja asetuksesi poistetaan. Kun laitteen tiedot on tyhjennetty, Android Device Manager ei enää toimi. Tämä palautus on pysyvä. Emme ehkä pysty tyhjentämään laitteessa olevan SD-kortin sisältöä. Jos laite on offline-tilassa, tehdasasetusten palautus suoritetaan, kun laite on taas verkossa

Unohtunut puhelimen salasana

Tyhjennä tiedot, jonka jälkeen puhelin käynnistyy uudelleen ja pääset valitsemaan uuden pin-koodin, salasanan tai kuvion näytön lukitsemiseen.

 

 

Puhelimen palauttaminen tehdasasetuksille näppäinyhdistelmällä

Vaikka et olisi aiemmin ottanut Google Device Manageria käyttöön, voit kuitenkin palauttaa puhelimen tehdasasetuksille.

Jokaisessa Android puhelimessa ja tabletissa on valmiiksi ohjelmoitu näppäinyhdistelmä, jonka avulla puhelimen voi palauttaa tehdasasetuksille. Kun palautat puhelimen tehdasasetuksille, puhelin palautuu tehdasasetusten nimen mukaisesti samaan tilaan kuin tehtaalta tullessa. Jos olet unohtanut näytön salasanan, pääset syöttämään uuden kun puhelin on nollautunut. Painamalla tiettyä näppäinyhdistelmää, pääset käsiksi ”Recovery menuun”, josta voit tyhjentää puhelimen tiedot ja palauttaa tehdasasetukset. Recovery menussa ei ole käytössä kosketusnäyttöä, vaan valikoita selataan äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimillä.

Puhelimen palauttaminen tehdasasetuksille näppäinyhdistelmää käyttämällä tapahtuu seuraavasti:

 • Sammuta aluksi puhelin
 • Käynnistä puhelin käyttämällä puhelimesi ”factory reset”-näppäinyhdistelmää. Näppäinyhdistelmissä on pieniä eroja eri valmistajien välillä, mutta yleensä kuitenkin saman valmistajan puhelimissa näppäinyhdistelmä on sama. Alla esimerkkejä yleisimpien puhelinmallien näppäinyhdistelmistä:
  OnePlus 5: paina virta- ja äänenvoimakkuuden vähennys-painikkeita yhtäaikaa, niin kauan että OnePlussan logo tulee näkyviin ja häviää.
  Samsung Galaxy A3 ja Galaxy S7: paina yhtäaikaa koti + virta + äänenvoimakkuuden lisäys-näppäimiä kunnes Samsungin logo tulee näkyviin ja häviää.
  Huawei P10 ja Honor 9:  paina yhtäaikaa virta- ja äänenvoimakkuuden lisäys-painikkeita niin kauan, että Huawein logo tulee näkyviin.
  LG V10 ja K10: paina yhtäaikaa virta- ja äänenvoimakkuuden vähennys-painikkeita. Kun näet LG:n logon, päästä irti virtanäppäimestä hetkeksi ja paina virtanäppäin uudelleen pohjaan, samalla kun painat kokoajan äänenvoimakkuuden vähennys-painiketta pohjassa.
 • Selaa äänenvoimakkuus näppäimillä valikosta kohta ”wipe data/factory reset”. Tehdasasetusten palautus voi olla myös hieman eri nimellä valikossa eri puhelinmerkeillä. Voit valita vaihtoehdon valikosta virtanäppäimellä.
 • Uudemmilla Android-versioilla puhelin saattaa pyytää puhelimeen liitetyn Google-tilin käyttäjätunnusta ja salasanaa ennen tehdasasetusten palauttamista. Tällä estetään esimerkiksi varasta tyhjentämästä puhelinta ja ottamasta sitä uudelleen käyttöön. Puhelimen avauskoodia ei tarvitse kuitenkaan muistaa.

Uudemmat Android puhelimet ja tabletit toimivat monella tapaa samalla tavalla kuin iPhonet ja iPadit. Jos unohdat lukitusnäytön avauskoodin, laite täytyy palauttaa tehdasasetuksille sen uudelleen käyttöönottamiseksi.

Toivottavasti sait tämän ohjeen avulla lukitun puhelimesi tai tablettisi käyttöön. Jätä mielipiteesi ja kysymyksesi alle kommentti-kenttään.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

45 ajatuksia aiheesta “Lukitun Android-puhelimen tai tabletin avaaminen

 • Alex Mynttinen

  Ei auta mikään näistä. Puhelimeni (Huawei P Smart Z) Puhelimen laittaa päälle niin kysyy 6 numeroista pin-koodia. Ei kelpaa koodi jonka alunperin laitoin puhelimeen.

 • Nina

  Yritän palauttaa puhelimeni (samsung A3) tehdasasetuksille, koska en muista lukituksen salasanaa. En saa kuitenkaan suljettua puhelinta, koska se pyytää salasanaa.

 • Juha Vähäsarja

  Hei! Miten saisin Samsung A6 (SM-A600FN/DS) puhelimeeni laitettua automaattisen näytön kierron päälle? Ohjeissa mainitaan, että pitäisi mennä tiedostoon ”esteettömyys”, mutta puhelimestani ei sellaista toimintoa löydy. Osaisitteko auttaa? Kiittäen, Juha Vähäsarja

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Hei,

   Android puhelimissa automaattisen näytön kierron saa päälle pyyhkäisemällä aivan näytön yläreunasta alaspäin ja painamalla Automaattinen kääntö-painiketta.

 • PAULI SAARNISTO

  hei minulla on vanha SAMSUNG GALAXY TAB 2 JA EN SAA AVATTUA ELI OLEN UNOHANUT PIN KOODIN KUN EN OLE KÄYTTÄNYT KONETTA 1 VUOTEEN

 • Joonas

  Mulla on Huawei MediaPad T3 10 ja näytön salasanan tietenkin unohdin (aivan totaallinen blackout) ja yritin kovasti tehdä tehdas asetusten palauttamista googlen ja laitteen oman kautta virtalukko ja ylä-ääninapin ja uuden tulemisen kautta, mutta ei onnistu laitteen palauttamista tehdasasetuksiin, niin laite sanoo, että installation failed ja pyytää vain reboottamaan tabletin. Ajattelen laitteen olevan nyt siinä. Vai onko vielä jokin konsti olemassa?

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Hei,
   kuulostaa siltä, että tabletin ohjelmistossa on jonkinlainen vika. Jos tabletissa on takuuta jäljellä, kannattaa tabletti toimittaa huoltoon.

 • Minja

  Hei minulla on asuksen tabletti enkä muista sen salasanaa. Yritin saada sen tehdas asetuksiin käyttäen virta ja äninäppäin toimintoa se toimi kunnes painoin ”wipe data/faktory reset” osiota ja näytölle tulee vain ”ei komentoa”. Mitä teen?

 • Martti Pinonummi

  Samsung Galaxy J5 … onko todella niin, että tämä on kertakäyttöpuhelin ? Tytträreni sai häneltä varastetun puhelimen tilalle tutulta henkilöltä puhelimen. Puhelin oli ollut kaapissa 1,5 vuotta. Myyjä muisti näytön koodin, ja Samsungin G-mail tilin. mutta ei salasanaa. Tähän tiliin liittyvä palautuspuhelimen numerokin oli poistunut käytöstä, samoin kuin sähköpostiosoite. Puhelin kyllä toimii, mutta tuo Accountin salasanan puute estää tehdasasetuksien palauttamisen. Huoltoliikkeet eivät anna selvää vastausta, voiko palauttaa vai ei ?
  Onko siis ainoa paikka roskakori ? Hukkuuhan salasanoja suomessa vuosittain tuhansia …. En ikinä usko, etteikö Samsung olisi tehnyt puhelimeen jotain ”viimeisen keinon hätänappia” …. onko todella tämä muuten hyvä puhelin näin surkea ?

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Hei,
   saat PUK-koodin omalta operaattoriltasi soittamalla asiakaspalveluun tai operaattorin itsepalvelusivustolta (esimerkiksi Oma Elisa).

 • Pirjo saarimäki

  Minulla on huawei tabletti. Android. Akku tyhjeni kokonaan ja kun laitan lataukseen se ilmoittaa ” connect usb cable to your computer and open hisuite” sekä ”phone locked”. Minulla on vain tämä lukkoon mennyt tabletti sekä samsung älypuhelin android.Usb kaapelin päät ei mene molempiin yhtäaikaa.

 • anita

  Ei onnistu, google ei löydä konettani. Vaikka se on minulla. Ei hyväksy tunniste kuviota. Olen käyttänyt taplettia viimmeksi 4. 12. 2018.Olisin palauttanut tehdas asetukset. Tunniste kuvio on minulla oikea mutta tabletti ei jostain syystä sitä tunnista.

 • Miro Penttinen

  Hei!
  Nyt pukkaa ongelmaa.
  Minulla on noin kk vanha Xiaomi Pocophone f1. Unohdin näytönlukituksen salasanan. Puhelin on ” palautettu” painamalla volume up ja powerbuttonilla. Avautuessa puhelin pyytää sim kortin koodin joka muistissa, mutta pian sen jälkeen kysyy uudelleen ”vahvista salasana”. Mikä salasana? Android järjestelmän salasanaa vai jotain muuta? Mi-accountin ja googletilin salasanassani on myös kirjaimia, tähän on mahdollista laittaa vain numeroita. Mitä pitäisi tehdä? Alkaa keinot loppumaan.
  Kiitos!

 • Susanna Saari

  Miten saan huawei honor 7 liten näytön lukituksen auki, kun en muista näytön numero salsanaa

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Hei,
   puhelimen avaaminen onnistuu ainoastaan palauttamalla tehdasasetukset. Lue lisää Puhelimen palauttaminen tehdasasetuksille näppäinyhdistelmällä-otsikon alta.

 • Salla Helenius

  Heeelllppp!!!

  Huawei MediaPad T3 10. Jos on unohtanut näytönlukituksen salasanan, eikä ole vielä googletiliä ladattu, saako laitetta millään uudelleen päivitettyä ja avattua?

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Hei,
   Tehdasasetusten palauttamisen pitäisi onnistua painamalla yhtäaikaa virta- ja äänenvoimakkuuden lisäys-painikkeita niin kauan, että Huawein logo tulee näkyviin. Tämän jälkeen valitse Wipe data/Factory reset.

 • Heidi Puikkonen

  Minulla on vanha samsung tabletti, sellainen joka toimii vain wifillä. Salasana on unohtunut ja yritin palauttaa tehdasasetuksia. Siinä ei ole mitään muistikorttipaikkaa, ei kotinäppäintä, vain virta- ja äänenvoimakkuusnäppäimet. Kokeilin ja panoin niitä yhtä aikaa ja laite pimeni kokonaan…onko mitään tehtävissä?

 • Jorma K

  Kiitos, sain auki Android 7. Painoin virta ja – äänenvoimakkuus, tuli valikko, josta valitsin Reboot. Se olikin pirun yksinkertainen homma!

 • Mira

  Hei,
  Samsung galaxy tab 8.9 lte laitteesta unohtui kuviokoodi ja nyt liian monen yrityksen jälkeen saa vain google tilin avulla mutta tätä laitetta ei ole liitetty google tiliin. Kuinka tästä laitteesta palautetaan tehdasasetukset jos ei pääse asetukset kohtaan?

 • Minna

  Vaihdoin liittymää ja uuden sim-kortin laiton jälkeen puhelin kysyi pin-koodia. Syötin 3 kertaa väärän, jolloin puhelin kysyi PUK-koodia. Sitä ei löytynyt uuden liittymän hallinnointisivulta, ehkä siksi että olin juuri aktivoinut liittymän. Menin vanhan liittymän sivuille ottamaan PUK-koodin. Puhelin ei herjannut siitä, mutta kysyy jälleen PIN-koodia. Onkohan PUK-koodi eri silloin, kun vaihtaa liittymää? Eli pitäisi soittaa uuden liittymän asiakaspalveluun, jotta saisi uuden liittymän PUK-koodin? Puhelin on Huawei Honor 7.

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Hei,
   PUK-koodi on aina liittymäkohtainen, joten saat PUK-koodin uuden operaattorisi asiakaspalvelusta.

 • Taavi

  Hei.
  Laite on samsung tab2 10.1
  Poika sai jotenki tuplalukituksen päälle. Kuvio hän muista, mutta numeroita ei muista. Google tilin kautta näen tapletin, mutta sieltä see ei anna lupa vaikka lähtestä tehtasasetuksille. Onko joku muu keino, että saisin lapselle sen uutestaan käyttö.
  Yt. Taavi

 • Leo

  Minulla on samasung j5 ja siinä on Android 5.0 niin miten sen saa tehdas asetukselle ja pitäisikö otta sim kortti pois

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Voit palauttaa Samsung Galaxy J5:n tehdasasetuksille painamalla yhtäaikaa koti + virta + äänenvoimakkuuden lisäys-näppäimiä kunnes Samsungin logo tulee näkyviin ja häviää. Tämän jälkeen selaa äänenvoimakkuus näppäimillä valikosta kohtaan ”wipe data/factory reset”. Sim-kortti voi olla paikallaan.

 • Kirsti Asunta

  Ostin Nokia 7 plus puhelimen. Kaikki toimi ok yhden illan ajan. Tänä aamuna yritin lisätä pankin mobiilisovelluksen ja pankin logo jämähti ruutuun. Sammutin koneen ja käynnistin uudelleen. Puhelin kysyi ensin pin-koodia, joka ok. Mutta sitten se ilmoitti, että uudelleenkäynnistys vaatii salasanaa. Mitä salasanaa? En ole asettanut mitään salasanaa. Yläosassa ohjeenne on:”Jos olet unohtanut näytön salasanan, pääset syöttämään uuden kun puhelin on nollautunut.” Eli onko ainoa tapa palauttaa tehdasasetukset?

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Hei,
   salasana on salasana, jonka olet asettanut puhelimen käyttöönoton yhteydessä tai myöhemmin näytönlukituksen asetuksista. Jos et muista salasanaa, ainut tapa nollata salasana on palauttaa puhelin tehdasasetuksille.

 • Anna

  Ostin Huawey P20 Lute puhelimen, Android 8.0 käyttöjärjestelmä. Liikkeessä sim-kortti vaihdettiin nano-simkortiksi. Olin unohtanut kaikki googlen ym salasanat ja myyjä sanoi, että pärjään e-mailosoitteella, mutta sen tietoja ei hyväksytty. (gmail). Vaihdoin salasanoja ja tein uuden gmailtilin. Jossain vaiheessa kysyttiin huawei-id-koodia, mutta sitä en ollut edes nähnyt enkä sitten päässyt enää mihinkään. Tämä taustatiedoksi viimeiselle kauheudelle! Olen unohtanut lukituksenpoisto kuvion. Kuinka saan puhelimeen tehdasasetukset, kun nyt ei minulla ole edes puhelinta! Pliiiis, help me!

 • Veera

  Itselläni on Samsungin tabletti mutta tänään huomasin että se ei aukea. Kun tabletin laittaa lataukseen siitä kuuluu että se on laturissa mutta se ei aukea. Näyttö on aivan musta vaikka olen ottanut SIM-korin pois ja painanut kaikkia mahdollisia nappuloita. Pitääkö se vain viedä korjaamolle tai jotain vastaavaa? Pystyykö kukaan auttamaan tämän jutun kanssa?

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Hei,
   kokeilithan painaa virtanäppäintä pitkään useamman sekunnin ajan? Jos tabletti on ollut jo pidempään laturissa, eikä se käynnisty, kannattaa kokeilla palauttaa tabletti tehdasasetuksille. Pääset valikkoon, josta voit palauttaa Samsungin tabletin tehdasasetuksille painamalla yhtäaikaa virta- ja äänenvoimakkuudenlisäys painikkeita kunnes Samsungin logo tulee näkyviin. Jos tästä ei ole apua, kannattaa toimittaa tabletti huoltoon.

   • Veera

    Painoin virtanäppäintä pohjassa monta sekuntia mutta ei auennut. Kokeilin myös painaa virtanäppäimen ja äänenvoimakkuudenlisäys painiketta samaan aikaan pohjassa pitkään mutta tunsin vain tabletin värähtelevän eikä auennut. Mutta kiitos kuitenkin!

 • Helena Hj

  Ostin juuri Honor10 puhelimen, johon siirrettiin nokia 830 windows puhelimestani sim kortti. heti kohta pyydettiin päivitystä..ja kun näppäsin sen..pyytää nyt <pin1 -lukua…laitoin ne neljä numeroa (kaksi kertaa) joilla näyttö aavataan..mutta se ei ole se…hmm..yksi yritys jäljellä,,onko tämä nyt joku vanha sim-korttini tunus, ..josta ei ole kyllä ajatusta,,vai onko se tullut aikanaan simkortinmukana?

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Hei,
   puhelin käynnistyy uudelleen päivityksen jälkeen ja kysyy pin-koodia. Pin-koodi on siis sim-korttisi pin-koodi, joka on on tullut liittymän mukana.

  • Jenni

   Miten saan Huawei Play puhelimen auki/tehdasasetuksille kun olen unohtanut kuviosalasanan? Puhelin on vasta otettu käyttöön ja siinä ei ole Google tiliä eikä sim-korttia sisällä.

   • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

    Hei,
    tehdasasetuksien palauttamisen pitäsi onnistua näppäinyhdistelmää käyttämällä. Katso lisää ohjeen lopusta kohdasta ”Huawei P10 ja Honor 9:”.

 • Juhani Kuusela

  Minulla on samsung galaxy J5 2016 ja Samsung Galaxy a3 2017 jotka olen ostanut näytöt rikkoutuneena ja olen niihin nyt vaihtanut näytöt, kun palautin puhelimet tehdasasetuksiin en tiennyt että niissä on google tili ja nyt en pääse ohi google tilistä kun en tiedä käyttäjätunnusta (sähköpostiosoitetta enkä salasanaa. Ovatko puhelimet nyt käyttökelvottomia?

 • Loukola Marja-Liisa

  Kun Simkortti on lukittuna, eikä auta vaikka laittaa pingoodinkin niin ei aukea,mitä tehdä?

  • Ylläpito Artikkelin kirjoittaja

   Syötithän varmasti oikean pin-koodin? Kolmen yrityksen jälkeen sim-kortti pyytää puk-koodia, jolla sim-kortin saa viimeistään avattua. Voit pyytää puk-koodin omalta operaattoriltasi.